5 dingen die niet mogen missen in de nieuwsbrief voor je personeel

Een nieuwsbrief is hét communicatiemiddel om je personeel op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen binnen je organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw nieuwsbrief ook echt gelezen wordt? Ontdek in deze blogpost 5 essentiële elementen voor een nieuwsbrief waar je personeel naar uitkijkt!

1. Maak hem écht voor je personeel

Het klinkt volstrekt logisch om een nieuwsbrief 'echt voor het personeel' te maken, maar het gaat vaker mis dan je denkt. Een nieuwsbrief die vooral wordt geschreven vanuit de directeur of de HR-medewerker, zonder daarbij de medewerkers centraal te stellen. Om ervoor te zorgen dat je nieuwsbrief zijn doel bereikt is het belangrijk dat de informatie aansluit bij de belevingswereld en interesses van je medewerkers.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • De concrete impact van veranderingen in het management, fusies of overnames – wat betekent het voor het personeel, wat kunnen zij de komende tijd verwachten?
 • Nieuwe projecten of klanten
 • Successen en mijlpalen van teams of afdelingen
 • Persoonlijke verhalen en anekdotes van collega's

Door de inhoud af te stemmen op je doelgroep, vergroot je de kans dat je nieuwsbrief ook daadwerkelijk gelezen wordt. Vraag daarom ook regelmatig aan je personeel wat zij graag terug willen zien in de nieuwsbrief.

2. Zorg voor een herkenbere tone-of-voice

Niets zo vervelend als een nieuwsbrief die aanvoelt als een stuk uit een jaarverslag. Zorg daarom voor een persoonlijke en herkenbare tone-of-voice in je nieuwsbrief.

Schrijf bijvoorbeeld vanuit de 'wij-vorm', alsof je een gesprek voert met je lezer. Durf ook de menselijke kant van je organisatie te laten zien. Deel bijvoorbeeld een grappige anekdote of feliciteer een collega met zijn of haar verjaardag.

Door je nieuwsbrief een persoonlijk karakter te geven, voelt je personeel zich meer verbonden met de organisatie. Het wordt iets van hén, in plaats van een verplicht communicatiemiddel.

3. Maak een nieuwsbrief die er tiptop uitziet

Hoe je nieuwsbrief eruitziet is minstens zo belangrijk als wat erin staat. Een rommelige of onoverzichtelijke nieuwsbrief nodigt nu eenmaal niet uit om te lezen.

Besteed daarom voldoende aandacht aan de visuele opmaak van je nieuwsbrief:

 • Kies een duidelijke en overzichtelijke structuur met kopjes en tussenkopjes
 • Voeg relevante afbeeldingen en foto's toe om je tekst te ondersteunen
 • Zorg voor voldoende witruimte, zodat je nieuwsbrief 'ademt'
 • Gebruik de huisstijlkleuren van je organisatie voor een herkenbare uitstraling

Een aantrekkelijke vormgeving zorgt ervoor dat je nieuwsbrief er professioneel en uitnodigend uitziet. Zo wordt de boodschap een stuk toegankelijker voor je lezer.

4. Ga de interactie aan met je personeel

Natuurlijk wil je dat je personeel de nieuwsbrief niet alleen leest, maar er ook mee aan de slag gaat. Voeg daarom interactieve elementen toe die je medewerkers triggeren om in actie te komen.

Je kunt bijvoorbeeld een poll of quiz toevoegen over een actueel onderwerp binnen je organisatie. Of je laat je medewerkers stemmen op het leukste teamuitje.

Andere voorbeelden van interactieve content zijn:

 • Een oproep om input te leveren voor de volgende nieuwsbrief
 • Een prijsvraag met een aantrekkelijke beloning
 • Links naar relevante blogposts of nieuwsartikelen
 • Knoppen met een duidelijke call-to-action, zoals 'Schrijf je nu in voor onze workshop'

Door interactieve elementen toe te voegen, betrek je je personeel actief bij de nieuwsbrief. Het wordt meer dan alleen een passief communicatiemiddel.

5. Verstuur de nieuwsbrief consistent

Tot slot is het belangrijk om je nieuwsbrief met een vaste regelmaat te versturen. Of dit nu wekelijks, maandelijks of per kwartaal is: zorg voor een vast ritme waar je personeel op kan rekenen.

Consistentie is hierbij het sleutelwoord. Gebruik elke keer dezelfde opmaak en indeling voor je nieuwsbrief. Hierdoor weten je medewerkers wat ze kunnen verwachten en raken ze vertrouwd met de nieuwsbrief.

Plan de nieuwsbrief daarom in als vast onderdeel van je interne communicatie. Maak iemand binnen je team verantwoordelijk voor de coördinatie en planning of schakel een vaste partij in die het vóór je doet. Zo komt de nieuwsbrief niet in het gedrang door drukte.

Kortom....

Een nieuwsbrief is een waardevol communicatiemiddel om je personeel te informeren en betrekken bij je organisatie. Door te kiezen voor personeelsgerichte inhoud, een persoonlijke tone-of-voice, aantrekkelijke vormgeving, interactieve elementen én een consistente planning, maak je van je nieuwsbrief een succes. Ga vandaag nog aan de slag met deze 5 tips – we zijn benieuwd naar jouw bevindingen !

Heb je vragen over het opzetten van een nieuwsbrief voor jouw organisatie? Of wil je net als onze andere klanten voor slechts €649 per maand een compleet verzorgde nieuwsbrief, zonder dat het jou tijd en energie kost? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!
Misschien vind je dit ook interessant: